Ny i studenttilværelsen?

Tekst: Camilla Persson Hager

Vi gir deg noen praktiske råd angående økonomi, bolig, pensum og skolestart.

Smart young college student at the university campusPenger til å studere
Har du ikke søkt om lån og stipend enda? Siste frist er 15. november. Jo tidligere du søker, desto tidligere får du pengene. Dersom du trenger pengene til å kjøpe skolebøker og lignende, bør du få ut fingeren. Standardbeløpet du får er 90 800,-. Består du alle eksamener, blir 36 320,- omgjort til stipend. Planlegger du å jobbe ved siden av studiene, bør du være obs på at stipendet blir redusert dersom du tjener mer enn 140 823,-. Mer om lån og stipend finner du her


Et sted å bo
Det er stor kamp om studentboligene, spesielt i de største byene.  Å finne hybel gjennom Studentskipnaden er trolig for sent nå, men på det private markedet har du fortsatt mulighet. For par som er ute etter en parleilighet kan det være enklere enn for de som ønsker et rom i et kollektiv, men konkurranse vil det uansett være. På nettstedene finn.no  legges det stadig ut nye leiligheter og rom i kollektiv, så der lønner det seg å følge med. Ser du noe interessant, ta kontakt med en gang. På hybel.no  kan du selv legge ut en annonse om hva du slags bolig du er ute etter. Tips: Skriv litt om deg selv og legg ved et fint bilde, så øker du sjansen for at noen tar kontakt!

studieby istockBillig (eller gratis!) møbler
Ikke lyst til å ruineres av innkjøp av møbler, saker og ting? IKEA er billig, men fretex og finn.no er billigere. He
r finner du masse møbler til salgs for en billig penge. Finn.no har til og med en seksjon der folk gir bort saker og ting mot at du kommer og henter det. Her finner du alt fra sofaer, skrivebord og senger til servise, mikrobølgeovn og kjæledyr – helt gratis!

Praktisk ved skolestart
Semesteravgiften må i de fleste tilfeller betales innen 1. september, og det gjør du via egne nettsider. Når du har gjort det, får du studentkort som gir deg rabatt på blant annet kollektivtrafikk. Vil du reise billigere fra dag én, sørg for å betale semesteravgiften først som sist.  Vil du være sikker på å få en så smooth oppstart som mulig, sjekk opp hvor og når du skal møte første skoledag. Gjør det i god tid, og vær sikker på at du vet hvordan du kommer deg dit. Første skoledag er ikke dagen du ønsker å ankomme heseblesende for sent.

Pensum
Du kan spare mye på å kjøpe brukt pensumlitteratur. Det er lurt å være tidlig ute, men glem ikke å sjekke at du kjøper en utgave som fortsatt gjelder. Ofte kommer nye opplag med annen kapittelinndeling og andre endringer som gjør det vanskelig å følge pensumplanens. På nettsteder som ibok.no  kan du kjøpe brukt pensumlitteratur, og på skolene henger det ofte lapper med notiser fra folk som selger. Er du interessert i å finne de aller billigste veiene til pensum, kan du her lese om hvordan finne gratis pensum på nett.